Friades från narkotikabrott av hovrätten

En man dömdes nyligen till fyra års fängelse för grovt narkotikabrott. Hovrätten friar nu mannen för att hans förklaring till varför hans fingeravtryck fanns på en kokainpåse anses rimlig.

Två personer stod åtalade vid tingsrätten i Solna för att ha förvarat narkotika i ett förråd. Båda männen hade tillgång till förrådet.

En av de två männen, 31 år gammal, bor på samma våning som förrådet. Mittemot honom bor hans föräldrar. Mellan de båda lägenheterna fanns två förråd – ett tillhörande 31-åringen och ett tillhörande hans föräldrar.

Polisen hittade 27 gram kokain

När polisen gjorde en husrannsakan orsakad av andra brottsmisstankar så hittade man 27 gram kokain i det förråd som disponerades av föräldrarna. 31-åringen och hans föräldrar skyllde på en kompis som bott i lägenheten vid tidpunkten för husrannsakan. Han skulle ha haft tillgång till båda förråden. Tingsrätten trodde inte på den berättelsen av två anledningar: dels fanns 31-åringens fingeravtryck på kokainpåsen, dels hade han uttryckt oro över att åka dit i en chattkonversation.

31-åringens förklaring till fingeravtrycken var att kokainet hade förvarats i påsar som han hade tagit med sig från sin arbetsplats. Chattkonversationen ska ha handlat om andra saker än narkotika som skulle kunna göra att han blev misstänkt för brott.

Förklaringen avfärdades av tingsrätten

Tingsrätten avfärdade mannens förklaring om fingeravtrycken, trots att hans vän faktiskt erkände att det var han som hade placerat narkotikan i förrådet. 31-åringen dömdes därför för grovt narkotikabrott till fyra års fängelse.

31-åringen överklagade domen till Hovrätten, som kom fram till en helt annan bedömning. Där ansågs mannens förklaring som rimlig. Enligt hovrätten var det ställt utom tvivel att flera personer haft tillgång till förrådet och därför kunnat ha placerat ut kokainet utan att 31-åringen vetat om det. Hans förklaring om hur hans fingeravtryck hamnat på påsarna bedömdes också som trovärdig av hovrätten.

 Av den anledningen friades 31-åringen helt. Även hans vän, som påståtts ha placerat ut narkotikan, friades. Han dömdes dock till tio månaders fängelse för en rad andra brott.

Källa: Dagens juridik http://www.dagensjuridik.se/2017/08/ytterst-osannolik-forklaring-gav-fyra-ars-fangelse-rimlig-anser-hovratten-och-friar-helt

Vi kan hjälpa dig om du är misstänkt för brott
25 Sep 2017